14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali başladı… Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer: ‘Bir gece ansızın gelebiliriz hukuku’

İstanbul’da 14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Başladı!

14’üncü Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen muhteşem açılış töreni ile seyircilerini selamladı.

Gecede, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, ünlü oyuncu Demet Evgar gibi önde gelen isimlerin yanı sıra birçok davetli de yer aldı.

Pınar Altuğ ve Hakan Bilgin’in sunuculuğunu üstlendiği etkinlikte, İstanbul’un her iki yakasında bulunan üç farklı mekanda 60 film gösterilecek, Uluslararası Akademik Program ve VisionIST kapsamında paneller düzenlenecek festival programı geniş bir şekilde tanıtıldı. Festival Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer ve Festival Direktörü Prof. Dr. Bengi Semerci’nin konuşmalarıyla başlayan törende Füsun Demirel’e Sinema Onur Ödülü, Çetin Tunca’ya Sinemaya Katkı Ödülü ve Prof. Dr. Sami Selçuk’a Akademik Onur Ödülü takdim edildi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, şu ifadeleri kullandı:

“ADALETİN PEŞİNDE KOŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

“14’üncü Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, dünyanın her yerinde, kimden gelirse gelsin, haksızlıklara karşı durmayı sürdüren bir etkinliktir. Filmler, paneller ve akademik programlar aracılığıyla adaletsizliğe karşı çıkmaya devam ediyoruz.

“‘BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİM HUKUKU’ EVLERİNİZE GİRMEYECEK”

İnsanı özgür bir varlık olarak gördüğümüzü belirtmek isteriz. Bu sebeple, sabahın erken saatlerinde düşünce, yaşam tarzı ya da politik görüşlerinden dolayı ‘bir gece ansızın gelebilirim’ hukuku ile evlere girilmemesi gerektiğine inanıyoruz. Eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğü, tutuklama ve müdahale gibi yöntemlerle engellenmemelidir. Adalet ve hukuk, herkes için geçerli olmalı ve endişeler olmadan ‘herkes için adalet’ ilkesini benimseyerek yol almaya devam edeceğiz.”

FESTİVALDE ”ADİL YARGILANMA HAKKI” KONUŞULACAK

Festival Direktörü Prof. Dr. Bengi Semerci, bu yıl festivalin sadece film gösterimleriyle sınırlı kalmayacağını, VisionIST çerçevesinde önde gelen konular hakkında uzmanların katılacağı paneller düzenleneceğini açıkladı. Ayrıca, festival kapsamında dünya ve Türkiye’den hukukçuların katılımıyla “adil yargılanma hakkı” teması detaylı bir şekilde ele alınacak.

Ardından onur ödülleri sahiplerini buldu. Sinemaya katkı ödülü, “Menekşe Gözler”, “Üç Arkadaş”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Şalvar Davası” ve “Hayallerim Aşkın ve Sen” gibi unutulmaz filmlerin görüntü yönetmenliğini üstlenen Çetin Tunca’ya takdim edildi. Tunca, adına yakışır şekilde, “Herkes İçin Adalet” sözüyle ödülünü almanın mutluluğunu dile getirdi ve vicdani suçluluk konusunu işlemiş olmaktan dolayı gururlandığını belirtti.

“TÜRKİYE’DE ADALET KAVRAMI YALNIZCA KONUŞULUYOR, UYGULAMA YOK”

Akademik Onur Ödülü ise Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk’a verildi. Selçuk, ödül töreninde Türkiye’deki adalet sistemi hakkında çarpıcı eleştirilerde bulundu.

Selçuk, şu şekilde konuştu:

“Dünyanın hiçbir yerinde, adalet arayışında olan insanların karşılaştığı ‘Seni mahkemeye veririm, sürüm sürüm süründürürüm’ şeklinde tehdit edilen başka bir ülke yoktur. Türkiye’deki hukukçular bu durumu iyi biliyorlar. ‘Niçin Ayşe teyzeler bunu söylüyor’ sorusu üzerinde kimse durmuyor. Bu durum, Türk toplumunun konuya ilgisizliğini açığa çıkarıyor. Benim için önemli olan konulardan biridir. Türkiye, adalet kavramına sıcak bakıyor ancak bu kavramın uygulanmasıyla ilgili ciddi çalışmalar yapılmıyor. Dünyanın her yerinde yargılamalar tek celsede tamamlanır. Eğer bir davayı sonlandıramıyorsanız, yargı sisteminin mantığını anlamamışsınız demektir. Türkiye, adaletten bahsederken güzel nutuklar atabilir ama uygulama konusunda düşünce yürütmez.”

SİNEMA ONUR ÖDÜLÜ, FÜSUN DEMİREL’E VERİLDİ

Usta oyuncu Füsun Demirel’e Sinema Onur Ödülü takdim edildi. Ödül Demet Evgar tarafından takdim edildi ve Demirel’in sanata ve adalet konularına olan katkıları övgüyle anıldı.

Demirel, ödül konuşmasında dünyanın her yerinde yaşanan adaletsizliklere ve sanatın gücüne dikkat çekti.

Oyuncu Füsun Demirel şunları ifade etti:

“Dünya dönmeye devam ettikçe, yaşanan acıların, savaşların, ayrımcılığın, göçlerin ve adaletsizliğin yanı sıra cesaretin, onurun ve sevginin de aynı anda kalpleri titreten, hüzündüren ve umutlandıran olaylar olduğunu görüyoruz. Tüm bunlar, sanatçıları daha fazla üretmeye teşvik ediyor.”

“Her zaman şunu savunduk” diyen Demirel, “Silahların ve ilginin hakim olduğu toplumları esir alarak, insanları düşüncelerinden yoksun bıraktığı sürece biz sanatçılar daha çok çalışmalıyız. Bu şekilde gelecek nesillere, gerçekleri anlatan belgeler bırakabiliriz. Gençler, bu desteğe gerçekten ihtiyaç duyuyorlar” dedi.

İBB BEYOĞLU SİNEMASI’NDAKİ GÖSTERİMLER ÜCRETSİZ OLACAK

14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, sinemaseverlere 60 farklı filmle unutulmaz bir deneyim sunacak. Festival programını, önde gelen sinema yazarı Alin Taşcıyan hazırladı.

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde jüri üyeliği yapacak olan yönetmenler Rusudan Glurjidze ve Assel Aushakimova, yarışma dışı gösterilen filmlerinin Türkiye prömiyerlerine katılacaklar. Bu prömiyerler, CineWAM’da yapılacak.

Festival boyunca, gösterimlerin ardından düzenlenecek soru-cevap oturumları, izleyicileri yönetmenlerle, yapımcılarla ve oyuncularla bir araya getirerek sinemacıları daha yakından tanımalarına olanak sağlayacak.

Kadıköy Sineması ve CineWAM Nişantaşı City’s’deki bilet fiyatları öğrenciler için 20 lira, tam biletler ise 75 lira olacak. Ayrıca, İBB Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek gösterimler ücretsiz olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top