Bakan Kacır: Savunma sanayinde ve havacılıkta millileşme bizim için zorunluluktur

“`html

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’dan Savunma Sanayi Vurgusu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’nin başlıca motor güçlerinden birinin savunma sanayi ve havacılık olduğunu ifade ederek, “Bu alanlarda yerli üretim bizim için bir tercih değil, bir gerekliliktir” şeklinde konuştu.

Tokat’ta gerçekleştirdiği bir dizi ziyarette, Bakan Kacır, ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı ile birlikte Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Gençlik Buluşması’ etkinliğine katıldı. Etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yüksek teknolojide ihtiyaç duyduğu her şeyi kendi olanaklarıyla geliştirmesinin önemine değinen Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi’ni savunma sanayii ve havacılıkta elde ettiğimiz başarılarla desteklemekteyiz. Uzun yıllardır terörle mücadele veren bir ülke olarak, bu alanlardaki yerlileşme bizim için kaçınılmaz bir zorunluluk” dedi.

Nuri Demirağ ve Türkiye’nin Havacılık Tarihi

Bakan Kacır, Türkiye’nin havacılık alanındaki geçmişine de vurgu yaparak, “20. yüzyılda Türkiye, havacılık konusunda iddialı bir ülke değildi. O dönemde binlerce hava aracı üretildi, ancak ülkemiz bu üretimlerin dışında kaldı. Nuri Demirağ, Türkiye’de havacılığı geliştirmek adına önemli adımlar atan bir iş insanıydı” ifadelerini kullandı. Demirağ’ın, hem Sivas hem de İstanbul’da açtığı okullarla mühendis ve pilot yetiştirmeye çalıştığını belirten Kacır, “Atatürk Havalimanı’nın olduğu bölgede 60 yıl önce düzenlediği ‘Gök Şenlikleri’ etkinliği, bugün TEKNOFEST ile yaptığımız benzer girişimlerin öncüsüydü” dedi.

Etimesgut Uçak Fabrikası’nın Kapanışı

Kacır, Etimesgut’taki eski uçak fabrikasının önemine değinerek, “1941’de açılan bu fabrikanın 9 yıl boyunca ciddi bir üretim gerçekleştirdiğini biliyoruz. Ancak 1949’da fabrikanın kapatılması, Marshall yardımları nedeniyle yaşanmış bir kayıptır. O dönemde Türkiye, bu yardımlarla başka işlere yönlendirilmiştir” dedi.

Uydu Teknolojimizdeki Gelişmeler

Uydu teknolojileri ile ilgili ayrıca konuşan Bakan Kacır, “Uçaklarımız ve akıllı mühimmatlarımızın konumunu bu uydular sayesinde saptayabiliyoruz. Türkiye, uydu geliştirmede önemli aşamalar kaydetti. 1985’te kurulan araştırma merkezi, 2000’li yıllardan itibaren yerli projelerin hız kazanmasını sağladı. Bugün, Türkiye dört farklı uyduyu başarıyla uzaya göndermiştir” dedi. Ayrıca, “TÜRKSAT 6 ile kendi haberleşme uydumuzu üreten 11 ülkeden biri olduk” diyerek bu alandaki başarılarının altını çizdi.

Alper Gezeravcı’ya Övgü

Bakan Kacır, Alper Gezeravcı’nın uzayda gerçekleştirdiği her bir deneyin önemine dikkat çekerek, “Uzay görevinde Türkiye’nin bilim tarihinde önemli bir sayfa açan Alper Gezeravcı, bu misyonun ardından gençlerle buluşma vaadini yerine getiriyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaptığı 13 deney, Türk bilim insanlarına büyük bir fırsat sunmuştur” şeklinde konuştu.

“`

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top